ZIP zatváranie
Popis kategórie
Nepriepustné vrecká na kávu predstavujú najlepšiu možnosť, ako dlhšie uskladniť suché produkty, ktorým vadí kyslík. Ide najmä o kávové zrná, sypaná čaj z byliniek či kakao.
Škodlivý kyslík
Ak dobre neuzatvoríte nádobu alebo vrecku, ktoré obsahujú kávu, môžete ostať prekvapení. Kyslík spôsobí, že sa zrná začnú strácať svoju kvalitu, pretože sa začnú zvetrávať. Chuť kávy preto už nebude taká ako predtým. Pri sušenom ovocí môže kyslík spôsobiť neželané zvlhnutie.
Zabránenie preniknutiu kyslíka
Kávové vrecko by malo mať zipové, hermetické, uzatvorenie, ktoré prepustí do vrecka len minimum kyslíka. Samotný obal by mal byť tmavších nepriepustných farieb a mali by ste ho uchovávať na miestach, kde nedopadajú priame slnečné lúče.
Zipové uzatvorenie
Nielen kávové zrná, ale aj iné suché či sypké produkty, sú citlivé na svetlo a samotný kyslík. Takéto potraviny musia byť uzatvorené v nádobách alebo vreckách, ktoré zabezpečia ich dlhšiu trvácnosť. Zipové uzatvorenie je výhodné aj z čisto praktických dôvodov – nikdy sa vám nič len tak nevysype.